Activiteiten / omgeving

De Honderdmorgen is centraal gelegen in een gebied vol mogelijkheden. De omgeving leent zich voor allerlei uitstapjes en activiteiten, van sportief tot cultureel. We adviseren u graag, afhankelijk van uw interesse en geven u alvast enkele voorbeelden:

Fietsroute de Hanzeroute: kijk op www.hanzefietsroute.nl

Fietsreizen :  Fietsen langs de Rijn van Basel zwitserland naar Millingen- Doornenburg 

www.dewijdewereld.net 

www.rijnfietsroute.de

 

Vogelen in de Klompenwaard
Natuurgebied De Klompenwaard biedt een thuis aan vele vogelsoorten. Wilt u eens op een bijzondere manier kennismaken met de natuur in onze omgeving? Kijk dan bij onze interessante links, onder het kopje `natuurworkshops'.

de Linge
Enkele eeuwen geleden was de Linge een woeste brede rivier, die jaarlijks buiten haar oevers trad en voor veel overlast zorgde. Maar tegenwoordig is Nederlandse langste eigen rivier (108 km) een lieflijk en nagenoeg stilstaand water dat slingert door het groene hart van de Betuwe. De Linge vindt haar oorsprong direct naast `De Honderdmorgen'. eindpunt van de rivier Linge is in Gorinchem

Nordic Walking/ Wandelen/ Fietsen
Bent u, zoals velen, inmiddels ook een fanatiek Nordic Walking beoefenaar? Dan kunt u uw hart ophalen in het Gelders rivierengebied. U loopt er op verschillende ondergronden, zowel vlak als (licht) hellend, terwijl u getrakteerd wordt op prachtige vergezichten. U kunt natuurlijk ook zonder deze stokken een heerlijke wandeling maken in de omgeving. Met diverse natuurgebieden en pittoreske dorpjes in de nabije omgeving, mag een fietstocht niet ontbreken. U kunt uw eigen fietsen meebrengen of fietsen huren bij `De Honderdmorgen'

Een voorproefje van de verschillende natuurgebieden en bezienswaardigheden.....

Natuurgebied Klompenwaard/Fort Pannerden
Natuurgebied De Klompenwaard is gelegen langs de noordoever van de Waal, op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. De Klompenwaard heeft sinds 2000 een nieuw uiterlijk gekregen. Van een doorsnee graslanduiterwaard is het gebied veranderd in een reliëfrijk hoogdynamisch rivierenlandschap. Een mooi startpunt voor een wandeling in de vrij toegankelijke Klompenwaard is een rondje om Fort Pannerden.

Fort Pannerden
Fort Pannerden werd gebouwd tussen 1869 tot 1871. Het diende als sperfort om te voorkomen dat een aanvallend leger, via de Waal, zo door kon trekken richting Vesting Holland (het gebied achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie). Daarnaast moest het fort voorkomen dat het Pannerdensch Kanaal afgedamd zou worden, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zonder water zou komen te zitten.

Pannerdensch Kanaal
Het Pannerdensch Kanaal is aangelegd in 1707, in een tijd van militaire conflicten met Frankrijk. In de 16de en 17de waren de Neder-Rijn en IJssel doorwaadbaar en vormden daardoor zwakke plaatsen in de verdediging van de Republiek der Vereenigde Nederlanden. Daarnaast had ook de scheepvaart last van de lage waterstand. Met de realisatie van het Pannerdensch Kanaal werd de cruciale watertoevoer naar beide rivieren veilig gesteld.
Vanaf de aanleg tot nu speelt het kanaal een hoofdrol in de watertoevoer naar de grote rivieren.tevens de opstap plaats van Doornenburg voor de Pendelboot

Natuurgebied De Millingerwaard
De Millingerwaard is een 700 hectare groot natuurontwikkelingsgebied. De veelzijdigheid van deze uiterwaarde langs de zuidoever van de Waal (ten oosten van Nijmegen) is ongeëvenaard. Zandige rivierduinen met natuurlijk grasland, oude rivierstrangen en ontkleiingen met goed ontwikkeld moeras en ooibos wisselen elkaar af. Door de kleiwinning in het gebied wordt een oud patroon van geulen, zandruggen en eilanden als het ware teruggegeven aan de `oude' natuur. De rivier, wind en wilde dieren voeren zaden van planten aan. Staatsbosbeheer haalde Poolse Konikspaarden (nauw verwant aan de oorspronkelijke Europese wilde paarden) en schotse Galloway runderen (een klein runderras uit Schotland) naar de Millingerwaard voor een natuurlijke begrazing.

Kasteel Doornenburg
Het robuuste middeleeuwse kasteel ligt op loopafstand van `De Honderdmorgen'. Het kasteel bestaat uit een hoofd- en voorburcht die met elkaar verbonden zijn door een houten brug en telt 9 woon- en verblijfruimtes. De ridderzaal en overwelfde kelders zijn typerend voor de middeleeuwse architectuur. Om het kasteel ligt 8 hectare agrarische grond, die in het kader van natuurbeheer wordt beweid.

Nijmegen
Omringd door heuvels en bossen, en gelegen aan de rivier de Waal, heeft de oudste stad van Nederland haar bezoekers veel te bieden. Elk jaar is Nijmegen gastvrouw van de befaamde Nijmeegse Vierdaagse, die bezoekers uit de hele wereld trekt. Maar ook de rest van het jaar zijn er volop activiteiten. Cultuur, natuur en gezelligheid gaan hand in hand. Ontdek de prachtige monumentale panden eens door een (begeleide) wandel- of steptocht. Of geniet van de vele terrassen en uitgaansmogelijkheden (waaronder het Holland Casino) aan de Waalkade. En ook de winkelliefhebbers komen in Nijmegen volop aan hun trekken.

Arnhem
Ook deze karakteristieke en gezellige stad is gelegen aan het water en omringd door een afwisselend, groen en bosrijk gebied. De stad heeft een rijke geschiedenis en speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereld Oorlog. U vindt in de omgeving dan ook verschillende gedenkmonumenten. Arnhem is befaamd om haar prachtige oude gebouwen, authentieke winkels, gevarieerde uitgaansaanbod en vele culturele activiteiten, waaronder het jaarlijkse Rio aan de Rijn en de Living Statue wedstrijd. Grote trekpleisters zijn ook het befaamde Burgers Zoo en het Openluchtmuseum,en het Gelredome

Pannerden
Pannerden is een dorp met ruim 2000 inwoners dat prachtig is gelegen in het Rijnstrangengebied. Een gebied met grienden, kolken, oude rivierarmen, water- en moerasvegetaties, wilgenbosjes en natte graslanden dat deel uitmaakt van het natuurreservaat "De Gelderse Poort". Samen met Aerdt, Herwen, Tolkamer, Lobith en Spijk vormt Pannerden de gemeente Rijnwaarden

Park lingezegen  www.parklingezegen

Tussen Arnhem, Nijmegen, Elst en Bemmel wordt momenteel hard gewerkt
aan Park Lingezegen. Buiten in het veld zijn de eerste landschappelijke ingrepen
zichtbaar, die het gebied in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard in de
komende jaren tot een landschapspark zullen omvormen. Park Lingezegen biedt
ruimte aan uiteenlopende vormen van recreatie en natuur voor de bewoners van
Arnhem, Nijmegen, Lingewaard, Overbetuwe en overige bezoekers.
Park Lingezegen is opgedeeld in vijf deelgebieden met elk een eigen karakter
en ontwerp, gebaseerd op het bestaande landschap en de landschappelijke
onderlegger.
De basisuitrusting voor het park wordt de komende jaren aangelegd. Deze biedt
een stevig landschappelijk frame, een groenblauw raamwerk. Het bestaande
gebied wordt daarmee getransformeerd tot een goed bereikbaar park voor
recreanten, toeristen en bewoners.